SOL-REC2 Kivonat

Ez a 36 hónapos projekt úttörő stratégiák kidolgozását és megvalósítását célozza meg a gyógyszerészeti buborékcsomagolások (bliszter) és a többrétegű, polimerekből és alumíniumból készült, laminált fogyasztói csomagolási hulladékok válogatásának, szétválasztásának és újrahasznosításának javítására. Az innovatív digitális vízjel-technológiák továbbfejlesztésre kerülnek és a többrétegű csomagolások gyors és hatékony válogatásának sikeres megvalósítása révén TRL6-ba jutnak el.

Az ionos folyadékok területén szerzett tapasztalatokat egy olyan újszerű (TRL5 rendszerű) zöld oldószer eszköztár kifejlesztéséhez hasznosítják, amely képes szétválasztani a többrétegű csomagolóanyagot és szelektíven feloldani a célpolimereket – csökkentve a primer nyersanyagok iránti keresletet a nagy tisztaságú PE, PP és PVC polimerek és az alumínium hatékony szétválasztásával és visszanyerésével. A Sol-Rec2 társadalmi-gazdasági és környezeti előnyeit részletes életciklus elemzések alapozzák meg.

Izgalmas konzorcium jött létre 6 EU-ország kis-közép vállalkozásaiból, kutatószervezeteiből és egyetemeiből, amely a következő tagokból áll: IPM2 (FR-kkv), Aymplas (ES-kutatószervezet), FiliGrade (NL-kkv), TWI (UK- ES-kutatószervezet), Leicesteri Egyetem (UK-egyetem), Solvionic (FR-kkv), Plastigram (CZ-kkv) és Mikrolin (HU-kkv). A partnerek gazdag tapasztalattal járulnak hozzá a projekthez a műanyaghulladék begyűjtése és válogatása, digitális vízjelek, ionos folyadékok, polimer feloldás, többrétegű anyagok újrahasznosítása, polimerek újrafelhasználása, környezetbarát tervezés és életciklus-elemzés területén. A generált ismeretek elősegítik az innovatív újrahasznosítás felgyorsítását Kelet-Európán belül, és csökkentik a többrétegű anyagok összetettségét, ami fenntarthatóbb laminált csomagolás kifejlesztéséhez vezet.

A Sol-Rec2 nagy tisztaságú polimerek és alumínium fenntartható előállítását fogja lehetővé tenni – az újrahasznosítók számára értékes bejövő anyagáramot biztosítva, minimálisra csökkentve a primer műanyag gyártáshoz és a bauxitbányászathoz kapcsolódó környezeti hatást és karbonlábnyomot, ezzel értékes hozzájárulást nyújtva a körforgásos gazdasághoz.